Corsica - een drieluik

Discussie in 'Corsica' gestart door familiegeers, 17 dec 2005.

 1. familiegeers

  familiegeers New Member

  Lid geworden:
  17 dec 2005
  Berichten:
  0
  Leuk Bevonden:
  0
  Corsica drieluik – deel 2

  Beste lezers van dit forum,

  In deze tijd denken veel mensen weer na over hun zomervakantie. Daarom startte ik een drieluik over Corsica om je te informeren over dit mooie eiland. Deel 1 was een algemeen deel, dit deel gaat vooral over vervoer en deel 3 zal gaan over het verblijf op ….

  Dit deel zal dus gaan over vervoer. Ik splits het in 2-en,namelijk een deel over vervoer “NAAR” en een deel “OP” Corsica.

  Vervoer naar Corsica.
  Als je naar een eiland op vakantie gaat is het onvermijdelijk dat je of het vliegtuig neemt OF de boot.

  Vliegen:
  Wat betreft het vliegtuig: sommige mensen zijn in de waan dat een eiland als Corsica geen vliegveld heeft. Wel, het eiland heeft 4 grote vliegvelden en een paar kleinere sportvliegveldjes. De grote vliegvelden liggen bij Bastia, Calvi, Ajaccio en Figari in het zuiden. Diverse luchtvaartmaatschappijen vliegen op het eiland, zoals de luchtvaartmaatschappij van Corsica: AirCorsica . De bekende prijsvechter Transavia vliegt met regelmaat op Calvi. Verder zijn er nog vele andere luchtvaartmaatschappijen die vliegen op Corsica, oa. nog een prijsvechter uit Duitsland en natuurlijk Air France.

  Veerdiensten:
  Er zijn 3 grote veerdienstmaatschappijen die varen op de vele Corsica-havens. Ze vertrekken vanuit Franse en Italiaanse havenplaatsen. Zie
  hier
  voor een handig kaartje. De maatschappijen zijn Corsica Ferries, Moby Lines en SNCM. Via hun website kun je de overtocht boeken. Je krijgt dan een e-mail en met die e-mail wapper je op het parkeerterrein en je kunt de boot op……. als je voor de eerste keer gaat dan denk je: kan dat allemaal op zo’n boot wat hier op het parkeerterrein staat? Het schijnt met gemak te kunnen, ook de campers, de dubbelassers en de grote bussen.

  Van Corsica Ferries en Moby Lines staan de nieuwe timetables weer op de hun site. De prijzen hangen af van:
  • grote/hoogte van auto’s en aanhangers
  • snelheid van de boten
  • afstand die de boot af moet leggen
  • dag en tijdstip

  Vervoer op Corsica.

  De wegen op Corsica zijn behoorlijk verbeterd. Mocht je de verhalen kennen van smalle weggetjes met ravijnen aan de zijkant…. Ja, zeker die zijn er ook nog. Maar veel, heel veel wegen zijn verbeterd en veiliger geworden. Snelwegen kent het eiland niet. Als je van de boot in Bastia aankomt, dan heb je nog wel een stukje snelle weg, dat wil zeggen ook stukken tweebaansweg, maar veel harder dan 90 wordt ook daar niet gereden. Overigens voor de CAMPERS opgelet: als je van de boot komt in Bastia, dan ben je geneigd om de “stroom”auto’s te volgen en dan ga je mee het eerste beste tunneltje in en dan …, sta jij vast tegen het dak van de tunnel en de auto’s rijden rustig verder, behalve die achter je staan te toeteren……

  Op deze kaart van Corsica zie je heel duidelijk de hoofdwegen lopen. Toch is de weg van Bastia naar Bonifacio (de N198) een andere dan de rest van de hoofdwegen. De N198 is redelijk vlak, goed door te rijden en veel stukken kan er 90 gereden worden. Dat is bij de andere hoofdwegen wel anders: hier is het vaak draaien en keren met steile stukken. Voor een auto met caravan prima te doen als je tenminste een beetje ervaren bent. Grotere caravanners zullen een stevige auto er voor moeten hebben! De kleinere wegen kunnen nog veel steiler zijn met veel, heel veel bochten, ravijnen aan de ene kant, overhangende berghellingen aan de andere kant.

  Er is een trein, die de status van boemeltrein past. Vooral tussen Calvi en Ile Rousse is het een speciaal treintje. Zie ook deze websites: http://rail86.free.fr/TT/cfc/cfc1.htm en http://www.traincorse.net Ook gaan er bussen op Corsica en je kunt hier de timetables vinden: http://www.corsicabus.com/ Voor motorrijders geldt hetzelfde als de andere voertuigen: je moet wel een beetje ervaring hebben! En voor fietsers geldt daar nog bovenop: een beregoede condititie! Zie deze website voor de fietsers: en deze voor de motorrijders: kies voor Corsica van Ria!

  Eén van de mooiste manieren om jezelf te vervoeren over Corsica is de benenwagen….
  Er zijn vele lange en korte wandelingen. Overbekend onder wandelaars zijn de Mare e Monti en De Mare e Mare. Nog bekender de GR20. Deze meerdaagse wandeltochten (hiking) zijn werkelijk fantastisch, zie hier voor meer info.

  Een andere manier om je nog in en om Corsica te vervoeren is natuurlijk de boot. Vele jachten varen van haven naar haven en verkennen vanuit deze stadjes het (bergachtige) achterland. Een typisch dorpje dat alleen via het water te bereiken is, is Girolata nabij Scandola. Maar de mooiste havenstadjes zijn toch wel Bonifacio en Calvi. Ieder geheel op zijn eigenwijze…..

  Meer tips over reizen vind je nog hier o.a. ook over het op de bonnefooi gaan naar Corsica.

  Volgende en laatste deel van deze drieluik gaat over het verblijf op Corsica. Overigens heb je vragen? Stel ze gerust!

  Groet
  Wilbert
   
 2. info@corsica-info.nl

  Lid geworden:
  28 okt 2005
  Berichten:
  0
  Leuk Bevonden:
  0
  Corsica drieluik – deel 3

  Beste lezers van dit forum,

  In deze tijd denken veel mensen weer na over hun zomervakantie. Daarom startte ik een drieluik over Corsica om je te informeren over dit mooie eiland. Deel 1 was een algemeen deel, dit deel 2 ging vooral over vervoer en dit deel zal gaan over het verblijf op ….

  Wat voor de één een gruwel is, is voor de ander het toppunt van vakantievieren….. je kent het wel de discussies over kamperen versus hotel en alles wat daar tussen zit. En wat dat betreft kunnen we kort zijn: op Corsica is voor iedereen wel wat te vinden. Denk gewoon nog maar weer aan die zin uit deel 1: Corsica is Frankrijk in het klein Hoewel, ik heb niet direct de grote budget hotelketens gezien op Corsica, maar wellicht zijn er daar ook wel wat van…..

  Campings heb je in overvloed: ruim 230 . Ik heb alle campings in een Excelspreadsheet gezet met een “filter”. Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar dat is het niet: je selecteert een plaats of streek en vervolgens rollen daar alle campings uit. Ook heb ik op de kaart van Corsica aangegeven waar alle campings zich bevinden: van kleine natuur /boerderijcampings tot de grote familiecampings. Terrassencampings, strandcampings, campings aan (snelstromende) beken en riviertjes met rotsen waar je af kunt springen, campings met en zonder zwembad, disco, animatie en sportactiviteiten.

  Overigens zijn die grote familiecampings niet zo gigantisch als aan de Spaanse Costas. Ook is het zo dat er weinig campings (eigenlijk geen) zijn waar jongeren hun gehele vakantie bezig zijn met roes-uitslapen/kratjes-op-elkaar-stapelen . Ja, jongeren zijn er zat, en die lusten ook best een biertje, maar over het algemeen zijn het ook sportieve jongeren die sporten en adventure willen combineren met uitgaan, strand en luieren: Corsica is er ideaal voor. Het niet voor niks dat er in Calvi een camping is die door jongerenreisorganisaties wordt geboekt voor jongerenreizen: discos, gezellige stadje, vliegveld, veerdiensten, adventuresporten, watersporten en strand in overvloed! Die camping heet La Pinède. Overigens niet de enige camping in Calvi hoor. Er zijn er meerdere.

  De plekken op de campings zijn wisselend, maar over het algemeen vind ik de grootte van de plaats behoorlijk. De prijzen zijn naar mijn idee niet veel hoger dan op het vaste land. Op het Corsica Prikbord en op Camping-Frankrijk worden campings besproken. In ieder geval moet het wel erg gek lopen als er geen camping te vinden is waar je je niet thuis voelt…..

  Caravans en campers: je ziet er heel wat staan. Voor de grote joekels is het lastig om naar de kleinere campings in het binnenland te gaan. Deze zie je over het algemeen dat ook meer op campings langs doorgaande routes.

  Ten noorden van Calvi bevindt zich een Club Medvakantieoord in St Ambraggio. Een tweede Club Meddorp bevindt zich in Cargèse, wat weer wat ten zuiden van Calvi ligt.

  Uiteraard is het ook mogelijk om één van de vele huizen die verhuurd worden op Corsica te boeken. Er zijn zowel nieuwe, als heel oude huizen te huur. In parken, maar ook gewoon losstaand in dorpjes of in de natuur, met en zonder zwembad, haven of wat je maar wilt…..
  Op parken bevinden zich vaak allerlei vormen van huisjes, chalets, caravans enz…. soms gecombineerd op een camping.
  Voor de GR20 en andere lange afstandwandelingen zijn er eenvoudige onderkomens om de nacht door te brengen. Ook is het daar vaak mogelijk om een tentje op te zetten.

  Je kunt natuurlijk ook verblijven op je boot, de vele gezellige havens zorgen voor een prima vakantie.

  Tijdens je verblijf kun je heerlijk genieten van alles wat een vakantie leuk kan maken:
  • rustig lezen in een strandstoel voor je tentje, op je balkonnetje of in de natuur
  • zandkastelen bouwen, beach- en volleyballen, luieren en spelen in de golven op de mooie stranden.
  • stenen stapelen in de beek of van rotsen afspringen in de rivier
  • dansen in de disco en bezoeken van gezellige strandtentjes
  • hiking en lange afstandswandelingen maken
  • paardrijden (er worden speciale paardrijdkampen georganiseerd!)
  • golfen op o.a. een prachtige 18 holes golfbaan Sperone nabij Bonifacio
  • adventure sporten beoefenen als raften, canyoning, klimmen, hanggliding, ULM en parachutespringen, mountainbiken/fietsen
  • watersporten zoals (zee-)kanoën, jetski, zeilen, kite-, wind- en gewoon surfen,
  • onderwatersporten als duiken en snorkelen. Voor die laatste is http://home.versatel.nl/toussaint.hesselmans/snorkelinfo/corsica/indexned.html dit nog een aardige site.
  • wandelen, joggen of gewoon slenteren in natuur, dorpje of stadje
  • bezoeken van musea, oude (megalithische) plaatsen, vestingen en citadels, Genuese torens en bruggen.
  • en zelfs wintersporten!

  Naturistisch verblijven. Dat kan ook. Aan de oostkust zijn een paar erg mooie campings. Aan de westkust zijn de gelegenheden wat minder bekend. Graag laat ik je hiervoor naar http://home.wanadoo.nl/irpp deze site surfen.


  Ik hoop dat ik een aardig idee heb gegeven van wat Corsica te bieden heeft. Ik schreef deze drieluik met plezier. Heb er zelf geen commerciële belangen bij en hoop dat het bijdraagt aan de inhoudelijke invulling van dit forum. Voor specifieke vragen sta ik open en surf regelmatig naar dit forum om te kijken wat hier zoal leeft…..

  Tot een andere keer.
  Wilbert - http://www.corsica-info.nl
   
 3. Delafontaine Peter

  Delafontaine Peter New Member

  Lid geworden:
  8 dec 2006
  Berichten:
  0
  Leuk Bevonden:
  0
  enkele vraagjes, om te genieten van de zee en van de bergen, waar trekken we dan het best naar toe in Cosica.
  Als we komen per boot waar trekken we dan het best naar toe Bastia, Ajaccio,Propriano ...
   
 4. tjerkjesz@hotmail.com

  Lid geworden:
  22 okt 2005
  Berichten:
  0
  Leuk Bevonden:
  0
  Het ligt eraan hoe je hier naar toe gaat. Wandelend met rugzak, met een auto en tent of met een auto en caravan.
  Wij hebben de 1e keer het zuiden van Corsica bezocht met auto en caravan en de 2e keer het noorden verkend met auto en tent. Het noorden is namelijk iets minder geschikt voor caravans. Maar de hoofdwegen wel. Cap Corse is niet geschikt voor caravans. Wij hebben steeds rondgetrokken en stonden steeds enkele dagen op 1 plaats.
  Je schrijft dat je met de boot komt, maar voor welke plaats heb je een boot geregeld? Wij zijn de 1e keer via Livorno (Italtie) en namen hier een dagboot en de 2e keer via Savona (nachtboot, zodat we uitgerust de hele dag nog voor ons hadden en niet eerst een camping moesten zoeken. Beide keren zijn we naar Bastia gevaren. Kijk voor een indruk maar op onze site. Hier staan onze beide reizen naar Corsica met de routes, reisverhaal, veel foto's en een grote lijst met tips op alfabetische volgorde.
  www . bjusterbaarlik . nl (spaties weglaten)
   
 5. klaashonders

  klaashonders New Member

  Lid geworden:
  14 mei 2007
  Berichten:
  0
  Leuk Bevonden:
  0
  Kun je op Corsica ergens goed golfsurfen, wij gaan naar de Cargese, maar onze kinderen willen wel graag surfen. Weet iemand misschien een plaatsje waar je in de buurt van de Cargese goed kan surfen?
   
 6. info@sardinie-info.nl

  Lid geworden:
  20 mei 2007
  Berichten:
  0
  Leuk Bevonden:
  0
  Aan die kant van Corsica is dat wel mogelijk als de wind je goed gezind is, zodat er goede golven worden gevormd. Maar in de baai van Valinco wat lager dus, zie je ze vaker. Ook de zuidpunt nabij Bonifacio is het mogelijk. Nadeel van Cargese is, dat je actieradius niet zo groot is, omdat de wegen nogal bergachtig zijn. Prachtige omgeving dat wel hoor!

  Wilbert
  http://www.corsica-info.nl
   
 7. gptimmermans

  gptimmermans New Member

  Lid geworden:
  15 jun 2007
  Berichten:
  0
  Leuk Bevonden:
  0
  hoelang is dat vliegen corsica
   
 8. info@sardinie-info.nl

  Lid geworden:
  20 mei 2007
  Berichten:
  0
  Leuk Bevonden:
  0
  Een uur of zoiets, als je tenminste niet een tussenstop moet maken
   
 9. P. Brand

  P. Brand New Member

  Lid geworden:
  20 jul 2009
  Berichten:
  0
  Leuk Bevonden:
  0
  L.S.
  Rijdt het boemeltreintje in augustus 2009 nog?
  En wat zijn ongeveer de prijzen per persoon?
  Groet
   
 10. info@corsica-info.nl

  Lid geworden:
  28 okt 2005
  Berichten:
  0
  Leuk Bevonden:
  0
  Het boemeltje tussen Calvi en Ile Rousse is vervangen door een nieuwer exemplaar en ja die rijdt in augustus. De "normale" trein ook.
   
 11. C Redeker

  C Redeker New Member

  Lid geworden:
  2 feb 2010
  Berichten:
  0
  Leuk Bevonden:
  0
  Ik zit er over na te denken om samen met mijn vriend naar Corsica te gaan. Ik vaag me af of dit wel leuk is voor jongeren. We willen geen stapvakantie, maar wel veel zien, (natuur/cultuur) op het strand liggen, terrasjes pakken, af en toe naar de kroeg. Zijn er ook plaatsen waar jongeren komen? Is het ook mogelijk om een auto/scooter te huren om meerdere plekken van het eiland te verkennen? Is dat over het algemeen voor jongeren te betalen? Wij willen niet alleen maar tussen de oudere stelletjes en gezinnen zitten. Heeft u tips?
   

Deel Deze Pagina