Staking Ambassade Bras�lia

Discussie in 'Brazilië' gestart door Felix, 28 nov 2014.

 1. Felix

  Felix New Member

  Lid geworden:
  28 okt 2008
  Berichten:
  0
  Leuk Bevonden:
  0
  Ik las vandaag het volgende persbericht:

  P E R S B E R I C H T

  Lokaal Personeel Nederlandse Ambassade te Brasilia legt het werk neer om aandacht te vragen voor salarisproblematiek
  De in de afgelopen jaren gunstige economische ontwikkelingen in Brazilië en de hoge inflatie waar het land mee te kampen heeft hebben ertoe bijgedragen dat de kosten voor levensonderhoud aanzienlijk gestegen zijn. De jaarlijkse inflatie tussen 2010-2013 schommelde tussen de 5,4 en 6,5% per jaar. Cumulatief is daarmee het prijsniveau in Brazilië 27,15% gestegen, dit terwijl de salarissen van het lokaal personeel de afgelopen 4 jaar met slechts 8.07% werden aangepast. In de praktijk komt dit erop neer dat de afgelopen 4 jaar 19.08% van de onkostenstijging in Brazilië voor het lokale personeel niet is gecompenseerd. Vaste lasten als huur, boodschappen, scholing van kinderen en vervoer leggen een steeds groter beslag op hun salaris. Kosten voor een reguliere Braziliaanse school op de hoek van de straat zijn in sommige gevallen tot ruim 55% gestegen in de afgelopen drie jaar.
  Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft in de zomer van 2012 aangekondigd dat de lonen van lokale medewerkers omlaag moeten om per 2015 structureel te besparen op loonkosten. Op alle Nederlandse posten wereldwijd worden steeds meer veel goedkopere lokale medewerkers aangesteld ter vervanging van dure diplomaten. Vervolgens wil de Nederlandse overheid voor minder dan een dubbeltje op de eerst rij zitten door op diezelfde lokale mensen nogmaals een bezuinigingsslag te maken, terwijl hun takenpakket alleen maar zwaarder wordt. Waar men vroeger met trots vertelde dat men werkte voor een ambassade of consulaat, moet men nu in het weekeinde zelfs bijwerken om de eindjes aan elkaar te kunnen knopen. Daarnaast druist deze gang van zaken volledig in tegen de Braziliaanse wetgeving. Deze stelt namelijk dat het loon van werknemers op geen enkele wijze kan worden verlaagd of teruggedraaid en ook niet in verkapte vorm d.m.v. ‘bevriezing’.
  De salarisaanpassingen met de nieuwe loonvaststellingssystematiek (vergelijking met ambassades van andere EU landen in Brazilië) liggen ver onder de officiële cijfers voor de kostenstijging van het levensonderhoud in Brazilië, de zgn. ICV (Index van Levensonderhoud - Índice de Custo de Vida). Voor 2014 ligt de voorgenomen aanpassing bijna 5% onder de inflatie van de laatste 12 maanden. En de situatie voor 2015 ziet er nog somberder uit. Was het voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen eind oktober nog zaak de economische recessie in Brazilië verborgen te houden, nu komen alle verschijnselen aan het daglicht. De herkozen president Dilma kondigde al sterke maatregelen aan voor de economie: benzine en energie worden in november duurder (met grote gevolgen voor de overige prijzen) de basisrente is weer gestegen, waardoor lenen nog duurder wordt.
  Voor de lokale medewerkers van de ambassade blijft hierdoor helaas geen andere optie over dan het werk neer te leggen en aandacht te vragen voor de nijpende situatie. De lokale medewerkers eisen geen loonsverhoging, dit gezien de recente financiële crisis in Nederland en de rest van Europa, maar een compensatie voor de exorbitante stijging van kosten voor levensonderhoud in Brazilië gedurende de afgelopen jaren. Een inflatiecorrectie is weliswaar niet wettelijk verplicht, maar wordt beschouwd als goed werkgeverschap en wordt in Brazilië door de meeste werkgevers toegekend. Ook heeft de Nederlandse overheid de verplichting om in het buitenland laten zien dat ze maatschappelijk verantwoord ondernemen bezigt en haar werknemers niet in de kou laat staan.
  Na twee jaar vruchteloos onderhandelen met het Ministerie van Buitenlandse zaken, leggen de lokale werknemers vanaf 1 december 2014 het werk volledig neer.
  Voor meer informatie:
  De lokale medewerkers worden vertegenwoordigd en bijgestaan door vakbond SINDNAÇÕES te Brasília: contactpersoon: Marcondes R. Silva telefoonnummer +55 61 8115 0195.
   
 2. Nordestino

  Nordestino New Member

  Lid geworden:
  6 okt 2012
  Berichten:
  0
  Leuk Bevonden:
  0
  Ik dacht dit al ettelijke maanden voor nu speelde.
   
 3. Nordestino

  Nordestino New Member

  Lid geworden:
  6 okt 2012
  Berichten:
  0
  Leuk Bevonden:
  0
  Het schijnt dat welke ambassade dan ook niets met de BR wetgeving te maken heeft, CLT enz.. Idem CUT flauwekul of andere afpersingen.
  Ze zoeken het maar uit.
  Dilma heeft er minstens een jaar over gedaan onze, en andre tientallen ambassadeurs te herkennen.
  Schokkend of arrogantie.
  Waar ter wereld ook, dit duurd slechts enkele weken.

   
 4. Felix

  Felix New Member

  Lid geworden:
  28 okt 2008
  Berichten:
  0
  Leuk Bevonden:
  0
  Op de ambassade is een paar maanden terug een waarschuwingsstaking geweest die blijkbaar niet heeft geholpen. Op hun site staat dat de consulaire balie nu vanwege de staking gesloten zal zijn. Ik vraag me af hoe dat nu moet met mensen die in een noodgeval consulaire documenten nodig hebben en andere die van verre moeten komen - wat op zich al idioot is - om een paspoort aan te vragen en daarvoor al tickets hadden gekocht etc.
   

Deel Deze Pagina