Toelatingseisen gezinshereniging en gezinsvorming gelijkgetrokken.

Discussie in 'Fortaleza' gestart door info@ajuda.nl, 13 mrt 2010.

 1. info@ajuda.nl

  info@ajuda.nl New Member

  Lid geworden:
  28 okt 2008
  Berichten:
  0
  Leuk Bevonden:
  0
  12-03-2010 Persbericht ministerraad.

  De ministerraad heeft er op voorstel van minister Hirsch Ballin van Justitie mee ingestemd om het gezinsmigratiebeleid aan te passen naar aanleiding van een uitspraak van het Europees Hof van Justitie in Luxemburg. De toelatingsvoorwaarden voor gevallen waarin de gezinsband al bestond vóór de komst naar Nederland (gezinshereniging) en gevallen waarin sprake is van een nieuwe gezinsband (gezinsvorming) dienen volgens deze uitspraak te worden gelijkgetrokken. Dit betekent dat voor wie een partner uit het buitenland naar Nederland wil halen voortaan de algemene eis geldt van een stabiel en regelmatig inkomen, waarbij het minimumloon als referentiepunt dient. De minimumleeftijd wordt voor beide partners 21 jaar.

  Volgens de uitspraak van het Hof mogen lidstaten van de Europese Unie in hun voorwaarden voor gezinsmigranten geen onderscheid maken tussen gezinsvormers en gezinsherenigers. In het Nederlandse beleid werd dit onderscheid wel gemaakt. Bij gezinshereniging moesten beide partners volgens dit beleid beide minimaal 18 jaar oud zijn en lag de inkomenseis voor gezinshereniging op de bijstandsnorm. Bij gezinsvorming moesten beide partners minimaal 21 jaar oud zijn en lag de inkomenseis op 120 procent van het minimumloon. Het Hof sprak echter uit dat, hoewel stabiele, regelmatige en voldoende inkomsten gevraagd mogen worden, deze hogere inkomenseis voor gezinsvormers in strijd is met de richtlijn gezinshereniging. Het Hof gaf daarbij ook aan dat steeds een individuele beoordeling van de omstandigheden noodzakelijk is.

  Het is op voorhand niet met zekerheid vast te stellen wat de gevolgen van de beleidswijzigingen zullen zijn voor de instroom van vreemdelingen in het kader van gezinsmigratie. Als gevolg van de beleidswijzigingen waartoe de uitspraak noopt, zal de instroom van gezinsvormers naar verwachting kunnen stijgen omdat de inkomenseis wordt verlaagd. Tegelijkertijd wordt er voor de komende jaren een daling van de totale instroom voorzien als gevolg van de verhoging van de leeftijdseis voor gezinshereniging. Bovendien zullen binnenkort de eisen voor het basisexamen inburgering in het buitenland worden verhoogd.

  De beleidswijzigingen betreffen dus de minimaal noodzakelijke aanpassing om aan de uitspraak van het Hof gevolg te geven

  Ajuda De Pequenas Causas.
  info@ajuda.nl
   

Deel Deze Pagina