Zika

Discussie in 'Brazilië' gestart door gerardger, 9 feb 2016.

 1. gerardger

  gerardger New Member

  Lid geworden:
  9 okt 2013
  Berichten:
  0
  Leuk Bevonden:
  0
  Het Zika virus wordt verantwoordelijk gehouden voor de misvormingen van baby's en kan ook een syndroom veroorzaken bij volwassenen. Toch wordt er ook verondersteld dat de tdap vaccinatie hier mede verantwoordelijk is. Een zorgelijke zaak dus voor Zuid Amerika. Enige info heb ik hier gevonden: http://mijn-kijk-op.infonu.nl/mens-en-gezondheid/167801-veroorzaakt-zika-virus-of-tdap-vaccinatie-microcefalie.html
   
 2. Maarten van Tilburg

  Maarten van Tilburg New Member

  Lid geworden:
  30 okt 2008
  Berichten:
  3
  Leuk Bevonden:
  0
  Alsjeblieft zeg, we hebben echt al veel te veel misinformatie van de anti-vaxers en anti-GMO en anti-wetenschap bewegingen.

  Er zijn aanwijzingen dat het Zika visrus die misvormingen veroorzaakte, maar dat is nog niet bevestigd.
  Alle andere verhalen zijn veronderstellingen van mensen met een agenda.
   
 3. Maarten van Tilburg

  Maarten van Tilburg New Member

  Lid geworden:
  30 okt 2008
  Berichten:
  3
  Leuk Bevonden:
  0
  En het virus komt uit Afrika naar ik meen, en is al sinds 1947 bekend.
  Die te kleine hoofdjes komt ook zonder het virus voor, over de hele wereld. Waarom het rond Recife (met name) opeens zoveel is, is eigenlijk niet duidelijk. En OF het wel zo is, want volgens latere berichten is de diagnose ook nog eens te vroeg gesteld.

  Kortom: paniek om mogelijk niets

   
 4. Felix

  Felix New Member

  Lid geworden:
  28 okt 2008
  Berichten:
  0
  Leuk Bevonden:
  0
  Belachelijk dat dit forum nog steeds niet hersteld is!

  Laten we vooral ontzettend blij zijn dat er vaccins bestaan! Ze hebben al veel ellende voorkomen en ook mensenlevens gered.

  Zika is een veel kalmere ziekte dan dengue, je hoeft er nauwelijks bang voor te zijn.

  Anders is het natuurlijk als je in verwachting bent, de ziekte kan misvorming van de foetus veroorzaken.
   
 5. Felix

  Felix New Member

  Lid geworden:
  28 okt 2008
  Berichten:
  0
  Leuk Bevonden:
  0
  Dat de ziekte meer in het Noordoosten voorkomt is omdat daar de sanitaire voorzieningen te wensen overlaten. Traditioneel heb je er ook veel meer gevallen van dengue. Recife heeft bv. een aantal open riolen, ook telt de stad 2 rivieren.
   
 6. Felix

  Felix New Member

  Lid geworden:
  28 okt 2008
  Berichten:
  0
  Leuk Bevonden:
  0
  Ja mag geen trema in de tekst plaatsen!

  Maar, nu met het regenseizoen in midden en zuid Brazilie komt Zika ook daar steeds meer voor.
   
 7. Harmen

  Harmen New Member

  Lid geworden:
  31 okt 2008
  Berichten:
  0
  Leuk Bevonden:
  0
  Er zijn tot 5/2/2016 4783 verdachte gevallen van microcefalie gemeld. Van die 4783 zijn 1113 inmiddels onderzocht en 404 (36% van de onderzochte meldingen) positief en 709 (64% van de onderzochte meldingen) negatief bevonden.

  http://temas.folha.uol.com.br/zika-e-microcefalia/supernotificacao/notificacoes-de-casos-de-microcefalia-sao-muito-maiores-que-os-casos-reais.shtml

  Van de 404 bevestigde gevallen van microcefalie zijn 17(!) gevallen alsmede positief bevonden op het zika-virus

  http://m.folha.uol.com.br/cotidiano/2016/02/1736395-casos-de-microcefalia-sobem-95-em-uma-semana.shtml

  Het Ministerio de Saude (MS) heeft het ook niet onder stoelen of banken geschoven dat men een relatie vermoed tussen microcefalie en het zika-virus omdat men een toename van de een in gebieden ziet waar men ook een toename van de ander ziet. Er is op dit moment geen verdere onderbouwing en deze 17 gevallen helpen ook niet echt mee om die case overduidelijk te maken.

  Ik een paper die door een groepje oplettende braziliaanse medici is ge-submit aan het WHO wordt de case door hun gemaakt dat microcefalie al langer in Brazilie in grotere getalen voorkwam dan men in de officiele cijfers stelde.

  http://www.who.int/bulletin/online_first/16-170639.pdf

  Dat het MS in het 2de semester van 2015 een toename heeft geconstateerd van microcefalie is waarschijnlijk wel een significante realisatie, maar niet op de manier zoals het nu voorgedaan wordt namelijk een epidemie en wel veroorzaakt door een virus, het zika-virus nogwel dat in de wereld tot nu toe weinig opmerkelijks inboezemde.

  Nadat het MS vervolgens een verplichte melding instelde van verdachte gevallen van microcefalie nam het aantal meldinging steeds verder toe. Een cijfermatige epidemie in meldingen dus.

  Het groepje medici stelt dat in het verleden het werkelijke aantal gevallen van microcefalie in Brazilie waarschijnlijk ondergerapporteerd is geweest en dat hoogstwaarschijnlijk alleen de klassieke en overduidelijke gevallen gemeld zijn geweest. Nu dat er een hype en een meldingsplicht is wordt elk verdacht geval gemeld, een over-rapportering zoals ook blijkt uit de laatste cijfers.

  Gevolg blijft, wat deze medici ook stellen, door de hele focus op het virus, een mogelijke andere oorzaak al bij voorbaat wordt uitgesloten. We weten namelijk al veel langer wat mogelijke veroorzakers zijn van (congenital) microcefalie:

  https://en.wikipedia.org/wiki/Microcephaly

  Voordat ik overtuigd ben van het verhaal dat het Zika-virus de veroorzaker is van microcefalie wil ik daar eerst een betere onderbouwing voor zien.
   
 8. Maarten van Tilburg

  Maarten van Tilburg New Member

  Lid geworden:
  30 okt 2008
  Berichten:
  3
  Leuk Bevonden:
  0
  Een ander onderzoek toonde aan dat de toename van gevallen van microcephaly zich concentreerd in het NO, met name rond Recife.
  Van die volgens zeggen duizenden gevallen zijn er dus enkele honderden over, misschien nog steeds meer dan dat het normaal voorkwam, maar vooralsnog geen reden tot grote paniek lijkt me.

  En de correlatie met het zika virus is natuurlijk wel erg mager. Het kan net zo goed een variatie van dengue zijn (volgens de tv ook een paar gevallen).

  Maar die mug moet bestreden, dat is wel duidelijk.
   
 9. Harmen

  Harmen New Member

  Lid geworden:
  31 okt 2008
  Berichten:
  0
  Leuk Bevonden:
  0
  Bedoel je dit ge-actualiseerde kaartje van 30-1-2016 van het MS van de gemelde verdenkingen van microcefalia?

  http://www.saudedoviajante.pr.gov.br/2016/01/30/Ministerio-da-Saude-atualiza-casos-suspeitos-de-microcefalia-associados-ao-Zika-Virus.html

  Je ziet dat het epicentrum in het NE ligt, maar dat voor wat betreft het NE dit kaartje ook weer enigzins overlapt met waar de meeste bevolking in NE woont.
   
 10. Harmen

  Harmen New Member

  Lid geworden:
  31 okt 2008
  Berichten:
  0
  Leuk Bevonden:
  0
  Naar mijn mening (zie wat ik hiervoor beschreven heb) zijn zika en de veronderstelde relatie tot microcefalia, alsmede de presentatie van de "uitbraak" van gevallen van microcefalia an-sich een geweldige mis-interpretatie van gegevens en gebeurtenissen.

  - Zika is al heel lang bekend en heeft nooit ergens in de wereld tot iets opzienbarends geleid.
  - Er is in de verste verten geen verband aangetoond dat zika microcefalie veroorzaakt.
  - Er is alle reden om aan te nemen dat de vaststelling van microcefalie niet eenduidig is (geweest), en dat mildere vormen die al langer voorkwamen nu worden gedetecteerd door criteria die voorheen niet gehanteerd werden. Om het zo maar te zeggen, het lijkt erop dat we de appels uit het verleden met de peren van vandaag vergelijken bij het onderzoek naar microcefalia. Een epidemie in cijfers kan soms meer zeggen over de meting dan over wat men denkt te meten.

  Mij bekruipt dan ook het gevoel dat allerlei agendas op dit moment ge-pushed worden.

  - Dilma: We verliezen de strijdt tegen deze muskiet.
  - Geboorteplanning (wordt beter maar niet zwanger, of praat iig eerst met je dokter en neem alle info over zika tot je voordat je dat besluit).
  - Abortus. Moet verruimt en duidelijk niet meer van deze tijd. De VN roeptoetert het mee.
  - Immigratiewetgeving buitenland. Alle mensen uit zika gebieden strenger controleren.
  - Olympische spelen in Rio. Ga maar niet als je het niet vertrouwd.
  - Huis-aan-huis bezoeken (200.000 militairen zijn ervoor vrijgemaakt in BR). Wij van de braziliaanse overheid vinden het een goed idee dat wij ons op de hoogte mogen stellen van wat er zich achter uw voordeur afspeelt. De BR overheid roeptoetert met trots dat het al meer dan 20 miljoen vastgoed opjecten in heel BR heeft bezocht (ongeveer 30% van alle objecten naar eigen zeggen). Staat bij u de koffie al klaar?
   
 11. Felix

  Felix New Member

  Lid geworden:
  28 okt 2008
  Berichten:
  0
  Leuk Bevonden:
  0
  Het is allang overduidelijk dat de Zikavirus ALLES te maken heeft met microcefalie.

  Het wordt hier weer eens onderstreept: http://www1.folha.uol.com.br/cotidiano/2016/02/1738583-estudo-americano-confirma-relacao-de-zika-com-casos-de-microcefalia.shtml

  Maar, afgezien daarvan, je zult in de praktijk voortdurend zien dat de moeders van de babies met microcefalie vrijwel altijd besmet zijn geweest met het Zika virus.

  De wetenschap loopt achter de feiten aan en er niet voor uit, dat is logisch.

   
 12. Felix

  Felix New Member

  Lid geworden:
  28 okt 2008
  Berichten:
  0
  Leuk Bevonden:
  0
  Het mag ook bekend worden verondersteld dat virussen maar al te vaak mutaties ondergaan. Je ziet het bv. ook met griepvirussen die ineens erg gevaarlijk kunnen worden.
   
 13. Felix

  Felix New Member

  Lid geworden:
  28 okt 2008
  Berichten:
  0
  Leuk Bevonden:
  0
  Huis-aan-huis bezoeken (200.000 militairen zijn ervoor vrijgemaakt in BR). Wij van de braziliaanse overheid vinden het een goed idee dat wij ons op de hoogte mogen stellen van wat er zich achter uw voordeur afspeelt. De BR overheid roeptoetert met trots dat het al meer dan 20 miljoen vastgoed opjecten in heel BR heeft bezocht (ongeveer 30% van alle objecten naar eigen zeggen). Staat bij u de koffie al klaar?

  Of je nu in Zika gelooft of niet - de Zika trekt zich niets van jouw geloof aan overigens - het is altijd goed dat de dengue mug uitgeroeid of op zijn minst effectief bestreden kan worden en gedwongen huisbezoeken zijn meer dan welkom omdat steeds blijkt dat veel mensen weigeren de mug te bestrijden.
   
 14. Maarten van Tilburg

  Maarten van Tilburg New Member

  Lid geworden:
  30 okt 2008
  Berichten:
  3
  Leuk Bevonden:
  0
  Felix, ik zag gisteren een artikel dat in Colombia 3500 zwangeren waaren aangemeld met het zika cirus onder de leden, maar niet 1 met microcefalioa.
  Die relatie is dus allesbehalve duidelijk. Hetgeen eigenlijk al bleek uit het Braziliaanse onderzoek, die 17 gevallen zijn echt geen duidelijke correlatie.

  Waarom de WHO zich heeft laten verleiden tot die paniekreactie is mij onduidelijk. misschien waren ze bang dezelfde fout te maken als bij ebola.
   
 15. Felix

  Felix New Member

  Lid geworden:
  28 okt 2008
  Berichten:
  0
  Leuk Bevonden:
  0
  In Colombia kan, als het artikel al waar is, een andere variant van hetzelfde virus aan de gang zijn.

  Dat de relatie met microcefalia en zika er wel degelijk is wordt met de dag duidelijker. Lees er de kranten op na.

  Natuurlijk is de wetenschap langzamer dan wat er in de praktijk al geconstateerd wordt. Ik heb een vriend die arts is in het Noordoosten en die ziet het in de praktijk om zich in. Zijn eigen dochter, die zika heeft gehad tijdens haar zwangerschap, heeft ook een kindje met microcefalia op de wereld gezet.

  Na de zika en nog tijdens haar zwangerschap werd geconstateerd dat haar kindje microcefalia had. Zij koos er echter voor de zwangerschap door te zetten.
   
 16. Pobre enzo

  Pobre enzo New Member

  Lid geworden:
  28 aug 2015
  Berichten:
  0
  Leuk Bevonden:
  0
  heren doktoren alles weters etc

  ooit gehoord van Softenon babies vraagteken
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Thalidomide

  of van des dochters
  https://www.descentrum.nl/C14-DES-hoe-wat-wanneer.html

  of die fantastische mexicaanse griepvaccinatie
  http://gezondheid.eenvandaag.nl/index.php/tv-items/55276/slaapziekte_bij_kinderen_na_inenting_mexicaanse_griep

  prik mij maar niet lek

  als makke schapen achter farmacie aanlopen
  tjonge jonge
   
 17. Pobre enzo

  Pobre enzo New Member

  Lid geworden:
  28 aug 2015
  Berichten:
  0
  Leuk Bevonden:
  0
  ook interessant

  http://nvkp.nl/informatie/nieuws/nieuws-item/article/microcefalie-door-het-zika-virus-of-door-prenatale-vaccinatie/

  https://books.google.nl/books?id=4Yi8qx1-cDEC&pg=PA82&lpg=PA82&dq=kinkhoest+in+japan&source=bl&ots=uxPCrjgt8z&sig=ejHJpWKT-BahiMWrQbMnO_ET3Zw&hl=nl&sa=X&ved=0ahUKEwirp_KpnPLKAhUB1xQKHeSKAaMQ6AEINjAE#v=onepage&q=kinkhoest%20in%20japan&f=false
   
 18. Harmen

  Harmen New Member

  Lid geworden:
  31 okt 2008
  Berichten:
  0
  Leuk Bevonden:
  0
  Toegegeven, het laatste onderzoek uit Slovenie is misschien wel de sterkste _associatie_ tussen zika en microccefalie. En hoewel volle maan en inbraken ook gesteld kunnen worden alles met elkaar te maken te hebben, vertroebeld deze manier van denken om tot een goed inzicht te kunnen komen over de ernst van de situatie.

  We kunnen nu al waar nemen in de media dat dit laatste onderzoek door velen wordt aangegrepen als het antwoord op de vraag en daarmee de bevestiging van de juistheid van de histerie rond zika, terwijl voor een echte wetenschapper dit laatste onderzoek juist meer vragen zou moeten oproepen dan dat het beantwoord. Dat lijkt mij ook juist het meest waardevolle aan dit laatste onderzoek.

  Maar ook in dit laatste onderzoek wordt zomaar aangenomen dat er sprake is van een bijna vertwintigvoudiging van het aantal gevallen van microcefalie. En dat terwijl we nu toch wel moeten beseffen dat dat getal voortkomt uit appels met peren vergelijken.

  Het lijkt mij goed _voordat_ er gesproken wordt over een epidemie van microcefalie, dat duidelijk is wat de baseline was voor de uitbraak. De baseline die nochtans wordt gehanteerd is dat het er zon 5,5 op de 100.000 waren, maar dat is zeer waarschijnlijk een meldingsaantal in het verleden geweest op basis van de klassieke symptomen (ernstigste gevallen) van microcefalie.

  De huidige, striktere, meldingsnorm zorgt voor een veel hoger aantal gevallen wat gedetecteerd wordt. En de hype zorgt voor een nog veel hoger aantal gevallen dat gemeld wordt. Dit is precies wat door die artsen in Paraiba aan het WHO gesubmit is: Als we de _huidige_ norm die gehanteerd wordt toepassen op het verleden zien we dat al dat VOORDAT er (officieel) sprake was van zika in Brazilie, sprake was van 2%-8% (!) aan microcefalie bij geboorte.

  Ik vindt dat dit ZEER relevant is voordat we spreken van:

  1. Eem epidemie
  2. Die ook nog eens wereldbedreigend is
  3. En ook nog eens veroorzaakt wordt door het zika-virus

  In de media wordt weer het beeld gschapen dat met dit laatste onderzoek deze 3 punten wederom een geheel zijn.

  Het onderzoek uit Slovenie focussed op punt 3 en blijft daarbij dat het de sterkste associatie tot nu toe is. Maar zelfs _ALS_ (!) bij deze fetus microcefalie veroorzaakt zou zijn door ZIKV, wat zegt dat nu werkelijk over het aandeel van ZIKV in alle gevallen van microcefalie die nu met de huidige norm gedetecteerd worden?

  Het is vooral de angst bij mensen die hun oordeelkundig vermogen vertroebeld en niet het beeld kunnen vast houden "wat weten we nu echt en wat kunnen we nu ECHT zeggen dat dit betekend?"

  Hou vooral occams razor goed in gedachten, want bij angst nemen velen (impliciete) aannames voor aangetoond en waar aan.
   
 19. Harmen

  Harmen New Member

  Lid geworden:
  31 okt 2008
  Berichten:
  0
  Leuk Bevonden:
  0
  In ieder geval vindt blijkbaar de regering van Paraiba het onderzoek van de groep van Sandra da Silva Mattos dat de vele gevallen van microcefalie in Brazilie de zika uitbraak blijkbaar pre-dateert (dat gesubmit werd op 29 jan 2016 aan de WHO) belangrijk genoeg om vandaag (11 feb) een bijeenkomst hierover te houden in het Palacio da Redencao in Joao Pessoa

  http://paraiba.pb.gov.br/ricardo-participa-de-reuniao-para-discutir-pesquisas-relacionadas-a-zika-e-microcefalia/

  o.a. aanwezig:
  - Ricardo Coutinho, Governador PB
  - Ligia Feliciano, Vice-governadora PB
  - Roberta Abath, Secretaria da Saude
  - Sandra Mattos, Coordenadora da Rede de Cardiologia Pediatrica da Paraiba
  - Aristides Barbosa, Diretor do CDC (EAU) no Brasil
  - Giovanini Coelho, Coordenador Geral do Programa Nacional de Controle da Dengue do Ministerio da Saude

  Conclusie is blijkbaar dat dit onderzoek belangrijk genoeg is dat het een follow-up moet gaan krijgen.
   
 20. Harmen

  Harmen New Member

  Lid geworden:
  31 okt 2008
  Berichten:
  0
  Leuk Bevonden:
  0
  Hier een artikel van de Canadese CBC (20 Feb 2016) die een veel genuanceerder beeld geeft voor een Main Stream Media kanaal.

  http://www.cbc.ca/news/health/microcephaly-brazil-zika-reality-1.3442580

  - Sandra Mattos haar onderzoek laat ook een toename zien van ernstige gevallen van microcefalie rond oktober/november 2014.
  - 80% van de gevallen van microcefalie beperkt zich tot het NO van Brazilie.
  - 2100 zwangere vrouwen in Colombia geinfecteerd met zika-virus, maar nog geen geval van microcefalie.
   

Deel Deze Pagina