Zika

Discussie in 'Brazilië' gestart door gerardger, 9 feb 2016.

 1. Harmen

  Harmen New Member

  Lid geworden:
  31 okt 2008
  Berichten:
  0
  Leuk Bevonden:
  0
  In de spotlight gebracht dankzij de argentijnse "Red Universitaria de Ambiente y Salud" (http://www.reduas.com.ar/) de larvicide "pyriproxyfen" die in o.a. Pernambuco in 2014 gedurende 18 maanden aan het drinkwater toegevoegd werd om dengue destijds tegen te gaan.

  http://www.reduas.com.ar/wp-content/uploads/downloads/2016/02/Informe-Zika-de-Reduas_TRAD.pdf
   
 2. Harmen

  Harmen New Member

  Lid geworden:
  31 okt 2008
  Berichten:
  0
  Leuk Bevonden:
  0
  Ook de Braziliaanse ABRASCO noemt pyriproxyfen binnen een grotere conext:

  https://www.abrasco.org.br/site/2016/02/nota-tecnica-sobre-microcefalia-e-doencas-vetoriais-relacionadas-ao-aedes-aegypti-os-perigos-das-abordagens-com-larvicidas-e-nebulizacoes-quimicas-fumace/
   
 3. Harmen

  Harmen New Member

  Lid geworden:
  31 okt 2008
  Berichten:
  0
  Leuk Bevonden:
  0
  Twee uur geleden bekend gemaakt dat de staat Rio Grande do Sul met onmiddelijke ingang het gebruik van de larvicide pyriproxyfen in drinkwater gaat stoppen.

  De overheid van RS zegt zelf dat het pyriproxyfen, dat wordt geleverd door het Ministerio de Saude van de centrale overheid, alleen op kleine schaal en in hele specifieke omstandigheden gebruikte...

  http://www.rs.gov.br/conteudo/233368/anunciada-a-suspensao-de-uso-do-larvicida-pyriproxyfen-no-estado
   
 4. Maarten van Tilburg

  Maarten van Tilburg New Member

  Lid geworden:
  30 okt 2008
  Berichten:
  3
  Leuk Bevonden:
  0
  Dat laatste lijkt dus mogelijk een veel grotere correlatie te hebben met het optreden microcefalie, omdat het niet overal werd toegepast.

  Maar het is nog even afwachten, nadere onderzoeken zullen wat duidelijkheid moeten brengen. En misschien de paniek onderdrukken.

   
 5. Harmen

  Harmen New Member

  Lid geworden:
  31 okt 2008
  Berichten:
  0
  Leuk Bevonden:
  0
  Precies. Zoals het Ministerio de Saude ook zegt over de toepassing van Pyriproxyfen (Commerciele naam SumiLarv):

  "A definicao da quantidade de larvicida e feita de acordo com o historico de consumo e situacao epidemiologica de cada estado"

  op slide 27 van dit document

  http://www19.senado.gov.br/sdleg-getter/public/getDocument?docverid=b11b84e5-4d0d-4089-90db-477cc562c9c2;1.0

  In deze presentatie van 16 dec 2015 wordt door de overheid dus gezegd: om microcefalie tegen te gaan moeten we de muskiet verdelgen o.a. met nog meer Pyriproxyfen. (Iets wat de overheid al doet kan niet fout zijn, toch?)

  Dus de toevoeging van deze incecticide (die getypeerd wordt als Insect Growth Regulator IGR, bedoeld notabene om ernstige _geboorteafwijkingen_ bij muskieten te veroorzaken!) aan het drinkwater dient geindiceerd te worden naar gelang de sterkte van de Aedes Aegypti populatie in die regio.

  Rond Recife was frequent sprake van problemen met de drinkwatervoorziening waardoor bevolking drinkwater in emmers en badkuipen etc ging opslaan (open containers), ideaal voor de Aedes Aegypti, waardoor deze indicering voor het gebruik van Pyriproxyfen nog belangrijker zal zijn geweest voor Pernambuco in het algemeen en Recife in het bijzonder.

  Pyriproxyfen is een relatief nieuwe incecticide naar het schijnt en langdurige effecten zullen mogelijk nog niet goed bekend zijn. De WHO heeft het trouwens wel goedgekeurd, maar wat zijn de gebruikte concentraties geweest in bv Pernambuco en blijven die binnen deze normen?
   
 6. Harmen

  Harmen New Member

  Lid geworden:
  31 okt 2008
  Berichten:
  0
  Leuk Bevonden:
  0
  De zaken gaan nu steeds sneller rond Pyriproxyfen.

  Ministro da Saude, Marcelo Castro (van wiens hand de vorige powerpoint presentatie was in december voor nog meer Pyriproxyfen) wuift deze mogelijke relatie aan als een gerucht. (Dat klopt maar dat blijft het ook als je het niet zult onderzoeken, en daar lijkt hij niet voor in te zijn).

  En de regering van Pernambuco gaat de sociale media bestoken om geruchten over Pyriproxyfen de kop in te drukken (zolang we niets zeker weten is het veilig oid).

  http://www1.folha.uol.com.br/cotidiano/2016/02/1739345-rs-suspende-uso-de-larvicida-apos-estudo-que-o-associa-a-microcefalia.shtml
   
 7. Maarten van Tilburg

  Maarten van Tilburg New Member

  Lid geworden:
  30 okt 2008
  Berichten:
  3
  Leuk Bevonden:
  0
  ik heb dat maar eens op facebook gezet. Het heeft wat meer bereik en ik ken mensen met een zwangerschap die zich geen raad weten.
   
 8. Harmen

  Harmen New Member

  Lid geworden:
  31 okt 2008
  Berichten:
  0
  Leuk Bevonden:
  0
  We hoeven niet te verwachten van deze regering dat het zelf zaken, vooral waar het zelf verantwoordelijkheden in heeft, tegen het licht zal houden.

  Als je Marcelo Castro zo hoort praten besef je dat voor hem alles al duidelijk is. De contracten worden of zijn al gesloten (vaccin, etc). Verschillende organisaties gaan heel blij worden van hetgeen is of nog zal worden vrijgemaakt voor de bestrijding van zika.

  Het zika-virus is een geschenk voor de Braziliaanse overheid om de vuile was niet buiten te hoeven hangen over hun eigen handelen in de voorbije jaren in de bestrijding van dengue. Die nota technica van Abraso leest als een regelrechte aanklacht in dat opzicht.
   

Deel Deze Pagina